Programma

Het dagprogramma van de Berlijnreis richt zich volledig op de geschiedenis van de19e en 20ste eeuw. We zullen in Berlijn onder andere de volgende musea  en steden bezoeken:
 

1. Potsdam

In 1660 werd de stad door keurvorst Frederik Willem uitgekozen als zijn zomerresidentie. Hij liet er een kasteel bouwen geïnspireerd op het kasteel Honselaarsdijk dat hij had leren kennen tijdens zijn studie in Nederland. Later werd de stad ook de favoriete verblijfplaats van de koninklijke familie van Pruisen: de Hohenzollerns. De meeste leden van de Hohenzollerns werden hier geboren, groeiden op en verbleven meestentijds in een van hun verschillende paleizen in Potsdam.
 

Tussen 1734 en 1742 haalde koning Frederik Willem I, bijgenaamd de Soldatenkoning, Nederlandse werklieden naar Potsdam die daar een wijk aanlegden in Nederlandse stijl; de wijk wordt Holländisches Viertel (Hollandse wijk) genoemd. In tegenstelling tot de wens van de opdrachtgever, bleef de vorming van een Nederlandse kolonie uit. Hongaarse arbeiders trokken vaak na leegstand in de huizen. De wijk bestaat nog steeds en is een toeristische trekpleister.

 

Met name in de tijd van Frederik de Grote zijn veel monumentale gebouwen gebouwd, waaronder het paleis Sanssouci, en het Neues Palais. Hoewel Berlijn de hoofdstad van Pruisen en later van het Duitse Rijk was, verbleef het hof vaak in Potsdam. Dit veranderde pas in 1918, toen na de Eerste Wereldoorlog keizer Wilhelm II werd verdreven en Duitsland een republiek werd.
 

2. Duits-Russisch Museum:

In dit museum heeft Duitsland in mei 1945 de overgave getekend. Het museum behandeld de strijd aan het oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Buiten staan verschillende Russische en Duitse zware wapens opgesteld.
 

3. Concentratiekamp Sachsenhausen:

Dit afschuwelijke kamp ligt aan de rand van Berlijn. Dit jaar krijgen voor het eerst een rondleiding met gidsen. Deze gidsen moet je minimaal 6 maanden van tevoren boeken.

Verder zullen we natuurlijk allerlei monumenten in het centrum van Berlijn bekijken tijdens verschillende stadswandelingen. We zijn op deze wijze zeer flexibel. Zo kunnen we prima reageren op de bestaande weersomstandigheden.

 

4. Fietstocht langs overblijfselen van de muur:
Iedere groep maakt op 1 morgen een fietstocht met Nederlandstalige gidsen langs de overblijfselen van de Berlijnse muur.

5. Atoomschuilbunkers Berlijn:
Onder begeleiding van de Nederlandstalige gidsen van “Berlin Unterwelten” zal elke groep een tocht maken langs verschillende onderaardse atoomschuilbunkers uit de Koude Oorlog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home.
Programma.
Checklist.
Begeleiders.
Groepen.
Regels.
Hotel.
Foto's.
Gastenboek.

Berlijnreis Norbertuscollege Roosendaal